Povestea jucăriilor Crochet Crosetel
De când eram mică, am descoperit croÈ™etul. Împreună cu mama făceam mileuri, macramé, cum le cunoÈ™tea lumea, care erau foarte apreciate.
​
Înainte, dar si acum se poartă foarte mult aceste mileuri È™i se vând foarte bine atât în È›ară, cât È™i în exterior, pentru că sunt foarte căutate aceste articole lucrate manual. Un timp moda aceasta a dispărut, dar de ceva vreme, aÈ™a cum se întâmplă în istorie, retro revine în actualitate.
După ani de zile m-am reapucat de croÈ™etat. Numai că direcÈ›ia a fost cu totul alta. Totul a plecat de la flori. Am găsit o carte pe internet care arăta cum se fac florile croÈ™etate. Mi-au plăcut aÈ™a de mult modelele că am început să le fac. Am făcut o orhidee, un trandafir, niÈ™te lăcrămioare… Practic atunci a fost momentul când m-am „reactivat” È™i am început să caut È™i alte modele.
Totul până într-o zi când am găsit modelul pentru un…iepuraÈ™. Aveam modelul, aveam firele, am trecut la treabă È™i după ce l-am terminat i-am făcut o fotografie È™i am postat-o pe o reÈ›ea de socializare. Aprecierile au început să curgă È™i astfel mi-a venit idea să caut È™i alte modele de jucării.
Practic, acest gen de jucării croșetate au o istorie remarcabilă, ele fiind denumite jucarii amigurumi.
Amigurumi reprezintă tehnica japoneză de realizare a păpuÈ™ilor croÈ™etate È™i umplute cu diverse materiale. Cuvântul “amigurumi” derivă dintr-o combinaÈ›ie de cuvinte japoneze, “ami” care înseamnă croÈ™etat È™i “nuigurumi” care înseamnă păpușă umplută.
​
Sunt născute din dorinÈ›a de a crea poveÈ™ti pentru copii, poveÈ™ti pe care să le poarte cu ei prin lume toată viaÈ›a, de care să-È™i aducă aminte cu caldură È™i care să îi readucă cu gândul mereu spre copilarie…sunt realizate din materiale certificate de calitate (bumbac 100% sau lână merinos È™i puf superball) È™i nu conÈ›in părÈ›i de plastic care ar putea fi periculoase pentru copilaÈ™ii curioÈ™i.
Va voi prezenta care ar fi paÈ™ii comuni în realizarea unei păpuÈ™i/ jucării folosind această tehnică:
-
realizarea unui tipar (ce înÈ›eleg eu prin asta este un desen/ o schiță ) sau tipărirea/copierea modelului deja existent de pe internet/ altă sursă, în cazul în care se opteaza pentru un model realizat de altcineva.
-
stabilirea dimensiunii, alegerea materialelor È™i a ustensilelor de lucru – în cazul în care execut un model preluat de la altcineva de obicei este specificat cu ce s-a lucrat . Este foarte important de stiut la ce scală voi realiza proiectul, ce materiale voi folosi È™i ce ustensile. La început poate fi mai greu, dar în timp am reuÈ™it să vă imi dau seama cu ce lucrez mai bine È™i ce mi se potriveÈ™te.
-
stabilirea paÈ™ilor pe care urmează să îi execut – mă ajută să imi programez timpul È™i să am o idee cât mai clară asupra modului în care va decurge etapa creativă; practic stabilesc în ce ordine voi executa elementele care alcătuiesc proiectul: în cazul jucariilor am început prin a-i face capul, apoi a urmat corpul, membrele È™i ulterior detaliile È™i îmbracămintea).
-
execuÈ›ie, asamblare È™i finisare – ultimul pas presupune realizarea elementelor, asamblarea în cazul în care este un proiect alcătuit din mai multe elemente È™i bineinÈ›eles finisarea. Acest proces este unul de durată, migălos.​
Arta de a crea păpuÈ™i nu este foarte cunoscută la noi. Cu toate acestea, datorită internetului È™i a site-urilor, forumurilor È™i mai nou blogurilor specializate în lucru manual, începe să caÈ™tige teren, cel puÈ›in ca execuÈ›ie.
Cred că la noi există oameni interesaÈ›i de acest curent; nu È™tiu în ce măsură sunt pregatiÈ›i să aprecieze la adevarata valoare aceste creaÈ›ii…
Nu este vorba numai de materialele folosite, trebuie È›inut cont È™i de celelalte aspecte care È›in de procesul de creaÈ›ie, unul complex, migălos È™i mare consumator de timp. În fond este vorba de articole unicat (chiar È™i în cazul în care realizezi un model de mai multe ori, deosebiri vor fi cu siguranță).